Velkommen til Irland – en keltisk reise

Norsk-keltisk mix

Jeg heter Kirsti MacDonald Jareg. Som det framgår av navnet mitt, er jeg halvt skotsk-keltisk og halvt norsk. Slekten min kommer fra de gælisktalende områdene i Skottland – høylandet og øyriket Hebridene. Mine oldeforeldre kommer fra Lewis på de Ytre Hebridene, fra øya Lewis. Mine besteforeldre drev hotell på Isle of Skye, der min mor  gikk på skole. Jeg har fremdeles slekt på Hebridene, og reiser dit så ofte jeg kan. Jeg arbeider som psykolog og har også bakgrunn i sosialantropologi. Resten av tiden skriver jeg og holder kurs og lysbildeforedrag fra de skotske øyene og Irland.

Reiseskildringer fra Skottland og Irland – og Island når den tid kommer…

Jeg skriver reiseskildringer som har ett mål for øye: Å grave og lokke fram historier om steder. Samtidig ønsker jeg å inspirere nordmenn til å reise til våre nærmeste naboer i vest – ja, både de skotske øyene og byene i Dublin var en gang norske kolonier, styrt av norske konger.

Jeg reiser for å jakte på fortellinger. Historier med rare fasonger og altfor mange ben. de store skapelsesberetningene. De skammelige fortellingene som bor i huler og ikke tåler dagens lys. Først da, begynner stedet å virkelig leve.

Fra 2012 startet jeg å reise til Irland. Til alle årstider, rundt den irske kysten, i solens retning på keltisk vis. Resultatet finner du i boken Irland. En keltisk reise  Irland. En keltisk reise.

Underveis snakket jeg med  prester, drukkenbolter, folk som hadde mistet sine nærmeste i Nord-Irlandkonflikten, øykonger og spelemenn. Dessuten gikk jeg turer og oppsøkte fantastiske reisemål: det hellige fjellet Croagh Patrick, verdensarvsteder som klippeklosteret Skellig Michael, steinaldergraven Newgrange og basaltstavene Giant’s Causeway.  Jeg syklet på Aranøyene og besøkte Irlands mest avsidesliggende øy Tory Island. Og musikken! Jeg var så heldig å være med på Irlands største, årlige musikkfestival The Fleahd da den fant sted i vakre Derry/Londonderry – en kontrastens by, der Bloody Sundaymassakren fant sted. Nå i disse Brexittider holder Nord-Irland pusten – freden er skjør.

Min første bok var fra dette området og kom ut på Cappelen Damm i 2011 Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Skottland https://www.tanum.no/forfattere/Jareg,%20Kirsti

Etter boken fra de skotske øyene, oppdaget jeg noe underlig. Jeg hadde satt et unaturlig skille i havstrekningen som skiller Skottland og Irland. Ja, fra den sydligste øya på Hebridene, whiskyøya Islay, ser man lysene og husene i Irland. Jeg ble nysgjerrig på Irland. Og jo mer jeg leste, dess mer så jeg likheter i kultur og historie, i myter og sagn – dette var jo del av den samme kulturkretsen!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s